close ad
Databridge V2 with MySQLi support IS Now Available!
open ad
View Menu

Technical Support Forums

Free, outstanding support from WebAssist and your colleagues

rating

MySQLi update form has stopped updating

Thread began 11/25/2019 10:19 am by MagsW | Last modified 12/03/2019 12:18 pm by Ray Borduin | 64 views | 9 replies |

MagsW

MySQLi update form has stopped updating

Hi Ray, I have a user update form which was generated using DataAssist mySQLi. It was working fine, but now seems to have stopped updating the database. I haven't touched the page for a while so not sure why, I only discovered the problem when I was testing it for a user. It redirects to the success message so looks like it's worked, but the database doesn't update. I've checked all the usual things i.e. that it's connected to the right table, all the column bindings are in place etc. I've attached a copy of the page for info.

Sign in to reply to this post

Ray BorduinWebAssist

I'd need FTP access and steps to reproduce the issue in order to debug this. I can't spot any obvious issues on the page.

Sign in to reply to this post

MagsW

Thanks Ray, details in PM.

Sign in to reply to this post

MagsW

Hi Ray, just wondered if you'd had a chance to look at this yet? Sorry to chase! :-)

Sign in to reply to this post

Ray BorduinWebAssist

I typed in a country and it saved, so it worked for me. Maybe just particular fields aren't working? What did you try to update?

Sign in to reply to this post

MagsW

The country field seems to be the only one updating - tried all the others and they wouldn't update. I wonder if it's therefore something to do with the form validations as that's the only field that doesn't require validation - will investigate.

Sign in to reply to this post

Ray BorduinWebAssist

I was able to update all of the fields just now. I just didn't update the username and password.

Sign in to reply to this post

MagsW

There appears to be different issues depending on which browser I use. I tried updating a couple of fields using Edge and it worked, BUT Edge isn't prepopulating the password fields which means that when you hit the Update button, it's wiping the password. I've noticed that there are a few users in the database where the password is blank so this is happening to others as well. I re-input the password and it saves it OK. Then when I go back to Chrome, the info I've updated appears for an instant but then it immediately changes back to the previous info! I assume this is a cookie issue in Chrome, however even after clearing the cookies it's still happening. I'm going to keep testing and will also run CCleaner to see if that sorts things out, but could you maybe see if this is also happening for you?

**UPDATE** I ran CCleaner, restarted and tried again and sure enough the form is now working in Chrome. However, I still have the same issue with Edge not pre-filling the current password value, which means that if you update without adding this in it will remove the password. Same issue in Firefox.

Sign in to reply to this post

Ray BorduinWebAssist

You can change your update server behavior and set the password field to "ignore" when blank. That way if the form is updated without entering a password it won't change the value already saved.

Sign in to reply to this post

MagsW

I've never noticed that you can do that! Great, that's solved the problem - many thanks!

Sign in to reply to this post
loading

Build websites with a little help from your friends

Your friends over here at WebAssist! These Dreamweaver extensions will assist you in building unlimited, custom websites.

Build websites from already-built web applications

These out-of-the-box solutions provide you proven, tested applications that can be up and running now.  Build a store, a gallery, or a web-based email solution.

Want your website pre-built and hosted?

Close Windowclose

Rate your experience or provide feedback on this page

Account or customer service questions?
Please user our contact form.

Need technical support?
Please visit support to ask a question

Content

rating

Layout

rating

Ease of use

rating

security code refresh image

We do not respond to comments submitted from this page directly, but we do read and analyze any feedback and will use it to help make your experience better in the future.

Close Windowclose

We were unable to retrieve the attached file

Close Windowclose

Attach and remove files

add attachmentAdd attachment
Close Windowclose

Enter the URL you would like to link to in your post

Close Windowclose

This is how you use right click RTF editing

Enable right click RTF editing option allows you to add html markup into your tutorial such as images, bulleted lists, files and more...

-- click to close --

Uploading file...