close ad
Databridge V2 with MySQLi support IS Now Available!
open ad
View Menu

Technical Support Forums

Free, outstanding support from WebAssist and your colleagues

rating

Email Debugging

Thread began 2/10/2019 2:14 am by Daryl | Last modified 2/13/2019 3:14 pm by Ray Borduin | 26 views | 7 replies |

DarylBeta Tester

Email Debugging

I am having problems getting emails to wend from a contact form.

I used to have to use PEAR as the host wanted emails to be authenticated, this caused me a whole world of pain.

I have upgraded to the new product but I'm still having issues where the form submits but no email is sent.

I have tried creating a database table for logging to see what's happening but I get an error with that as well.

I'm sure there was a block of code we used to be able to use to get a Var_dump to see if the email was succeesfull or not but can't remember what it is.

Does anyone have an easy way to debug email sending please?

Sign in to reply to this post

Ray BorduinWebAssist

If you are using SMTP authenticated email then you can just turn on debugging in the email server behavior directly and the communication between the email server and site will be displayed for debugging.

Sign in to reply to this post

DarylBeta Tester

Thanks Ray - I have this enabled (Data Commands and Connection Status) already - where would I see an output?

Sign in to reply to this post

Ray BorduinWebAssist

It should print it out on the page. If you don't see it, maybe it is an issue with the trigger and the email code isn't even running.

Sign in to reply to this post

DarylBeta Tester

Hi Ray

Would you have a quick look for me?

I have php error reporting enabled and no errors show and also have not seen any errors in Developer Toolbox.

The form submits, validation works but no email is received

Sign in to reply to this post

Ray BorduinWebAssist

I'll need FTP access to debug this.

Sign in to reply to this post

DarylBeta Tester

ftp details below

Thanks Ray

Sign in to reply to this post

Ray BorduinWebAssist

For SMTP authenticated emails, you usually are required to set the FROM address to match the authenticated user. You can set the REPLY TO to use the entered email address from the form.

I made that change and then I noticed that the form element names weren't correct in the email body, so I fixed that as well. The email appears to send properly now. Please download the files I put up so they don't get accidentally overwritten.

Sign in to reply to this post

Build websites with a little help from your friends

Your friends over here at WebAssist! These Dreamweaver extensions will assist you in building unlimited, custom websites.

Build websites from already-built web applications

These out-of-the-box solutions provide you proven, tested applications that can be up and running now.  Build a store, a gallery, or a web-based email solution.

Want your website pre-built and hosted?

Close Windowclose

Rate your experience or provide feedback on this page

Account or customer service questions?
Please user our contact form.

Need technical support?
Please visit support to ask a question

Content

rating

Layout

rating

Ease of use

rating

security code refresh image

We do not respond to comments submitted from this page directly, but we do read and analyze any feedback and will use it to help make your experience better in the future.

Close Windowclose

We were unable to retrieve the attached file

Close Windowclose

Attach and remove files

add attachmentAdd attachment
Close Windowclose

Enter the URL you would like to link to in your post

Close Windowclose

This is how you use right click RTF editing

Enable right click RTF editing option allows you to add html markup into your tutorial such as images, bulleted lists, files and more...

-- click to close --

Uploading file...