close ad
WARNING: Do Not Install the DREAMWEAVER CC 2017 Update »
open ad
View Menu

Technical Support Forums

Free, outstanding support from WebAssist and your colleagues

rating

PEAR mail error

Thread began 11/08/2011 9:50 pm by lightwalker | Last modified 2/29/2012 6:06 pm by lightwalker | 3171 views | 10 replies |

lightwalkerBeta Tester

PEAR mail error

Dear Webassist,

I am getting an error that you can see below. The path to pear is working correctly but the email is not being send as I am getting this error message.

Fatal error: Call to undefined method PEAR_Error::send() in /home/curaroma/public_html/webassist/email/PEAR_Mail_using_SMTP_php.php on line 256

I am using Universal Email 4.0.1 in CS5. I noticed in known issues there is a patch for using PEAR mail which I installed but I am still getting this warning.

Can you Help.

Sign in to reply to this post

Jason ByrnesWebAssist

this points to a problem with the installation of the Pear Mail package on the server.


Double check with your host that they Have the Pear Mail Package installed, and double check that you are entering the correct Path To Pear in the smtp server settings.

Sign in to reply to this post

lightwalkerBeta Tester

Thanks for that. I have double checked the smtp setting and had the server checked for the correct pear configuration.

Every seem correct except I am getting this fatal error now.

Fatal error: Class 'Net_SMTP' not found in /home/curaroma/php/Mail/smtp.php on line 349

Sign in to reply to this post

Jason ByrnesWebAssist

this is still an issue with the Pear configuration, the error is happening in the home/curaroma/php/Mail/smtp.php, this is a file installed an configured by the Pear Package installer.

Sign in to reply to this post

lightwalkerBeta Tester

Dear Jason,

I got PEAR mail installed correctly but I am not get the mail sent. I turn on error reporting and got these errors in return.

Can you let me know what could be happening.


Many thanks as always for your help

Sign in to reply to this post

Jason ByrnesWebAssist

please send a copy of your page and the webassist/email folder so i can examine the code.

Sign in to reply to this post

lightwalkerBeta Tester

Dear Jason,

Thank you for taking a look for me. The only thing I have change in the code you asked is the smtp authentication and have put in placeholder text.

Attached Files
WebAssist Pear Mail.zip
Sign in to reply to this post

Jason ByrnesWebAssist

here is an updated copy of the webassist/email/PEAR_Mail_using_SMTP_php.php file that should correct the issue.

Attached Files
PEAR_Mail_using_SMTP_php.php.zip
Sign in to reply to this post

lightwalkerBeta Tester

Dear Jason,

Thank you so much, that got rid of the errors correctly. I am still having trouble. I have tested and am apple to send using my smtp credentials on port 25. The emails send and received correctly, but if I use port 465 which is the one I need to use the email does not get sent and the script takes a long time to execute with no results. I am using Amazon's SES with SMTP credentials. I have tested the SMTP information on my local system and they are working. I have also tested them on the server using this simple script that sends using Pear Mail. You can see below:

<?php
require_once "Mail.php";

$from = "Sandra Sender <sender@example.com>";
$to = "Ramona Recipient <recipient@example.com>";
$subject = "Hi!";
$body = "Hi,\n\nHow are you?";

$host = "ssl://mail.example.com";
$port = "465";
$username = "smtp_username";
$password = "smtp_password";

$headers = array ('From' => $from,
'To' => $to,
'Subject' => $subject);
$smtp = Mail::factory('smtp',
array ('host' => $host,
'port' => $port,
'auth' => true,
'username' => $username,
'password' => $password));

$mail = $smtp->send($to, $headers, $body);

if (PEAR::isError($mail)) {
echo("<p>" . $mail->getMessage() . "</p>");
} else {
echo("<p>Message successfully sent!</p>");
}
?>

I am happy to send the Amazon SMTP information privately if that would help. Many thanks again for your help.

Sign in to reply to this post

Jason ByrnesWebAssist

I have created a support ticket so we can look into this issue further.

To view and edit your support ticket, please log into your support history:
supporthistory.php

If anyone else is experiencing this same issue, please append to this thread.

Sign in to reply to this post
loading

Build websites with a little help from your friends

Your friends over here at WebAssist! These Dreamweaver extensions will assist you in building unlimited, custom websites.

Build websites from already-built web applications

These out-of-the-box solutions provide you proven, tested applications that can be up and running now.  Build a store, a gallery, or a web-based email solution.

Want your website pre-built and hosted?

Close Windowclose

Rate your experience or provide feedback on this page

Account or customer service questions?
Please user our contact form.

Need technical support?
Please visit support to ask a question

Content

rating

Layout

rating

Ease of use

rating

security code refresh image

We do not respond to comments submitted from this page directly, but we do read and analyze any feedback and will use it to help make your experience better in the future.

Close Windowclose

We were unable to retrieve the attached file

Close Windowclose

Attach and remove files

add attachmentAdd attachment
Close Windowclose

Enter the URL you would like to link to in your post

Close Windowclose

This is how you use right click RTF editing

Enable right click RTF editing option allows you to add html markup into your tutorial such as images, bulleted lists, files and more...

-- click to close --

Uploading file...